Lastnosti Ajde in izdelkov

Že stare civilizacije so izkoriščale izredne lastnosti ajde, ki sodi med najbolj zdrave rastline. Na polju je namreč ni potrebno škropiti s pesticidi, ker naravnih škodljivcev pravzaprav skoraj nima.

Izdelki, polnjeni z ajdovimi luščinami imajo vrsto pozitivnih lastnosti:

  • odlično se prilegajo različnim delom telesa, hkrati pa nežno masirajo kožo in mišice, kar pomeni, da ugodno vplivajo na prekrvavitev in s tem zdravje ter dobro počutje. Luščine v izdelku so gladke in trikotne oblike, zato idealno drsijo ena mimo druge in s tem ustvarjajo zelo dobro ter prilagodljivo podlago za počitek. Odlično prileganje omogoča, da si naredimo lego, ki se čez noč med spanjem ne sesede. Vrat in ostale mišice okrog vratu so na ta način sproščene in dober spanec ter spočitost sta na ta način zagotovljena.
  • Ostarelim in bolnim pomagajo lajšati težave, ki jih povzročajo dolgotrajno ležanje ali sedenje. Če izdelke uporabljamo za sedenje, predstavljajo optimalno podlago za križnico in bolnikom z “zlato žilo” blažijo krče in bolečine.
  • Ajdove luščine so odlične prevajalke vlage in toplote, kar se še najbolj pozna poleti in pri ljudeh, ki se med spanjem potijo. Dobra prevodnost vlage in toplote je še posebej pomembna za bolnike, priklenjene na voziček ali posteljo, saj dobro preprečuje nastanek preležanin.
  • Ajdove luščine vsebujejo rutin. Različne raziskave so že dokazale pozitivne učinke slednjega. Jača kapilare, preprečuje razvoj določenih bolezni ven, raziskave na živalih pa so pokazale, da ima tudi druge preventivne in zdravstvene učinke. Rutin ima tudi protivnetni učinek in deluje kot blago razkužilo, zato so luščine izredno neugodno mesto za razvoj pršic.

Prekmurje na dlani © Prekmurje na dlani 2007-2018 | Sofura d.o.o |
ponedeljek, 23 april 2018 | 28.si
 nem ang slo