Pomen zdravega spanja

Današnji čas od nas zahteva življenjski tempo, ki povzroča precejšnje fizične, predvsem pa psihične napore. Telo je utrujeno in spanje je tisti proces, ki regenerira telo in duha ter nas tako spočije za nove napore in izzive.

Človek v povprečju rabi 7 do 9 ur spanja. Nekatere raziskave so dokazale, da manj kot 8 ur spanja v povprečju že lahko vpliva na zmanjšano sposobnost koncentracije in sposobnosti pomnjenja. Seveda pa kot vedno obstajajo odstopanja. Ravno ta odstopanja kažejo, da nekaterim ob kvalitetnem spanju zadošča že 4 do 5 ur spanja dnevno.

Dokazano je, da kvaliteten spanec regeneracijske procese pospeši in se tako ob določeni količini spanja bolje spočijemo. Prav tako se hitreje spočijemo na določen nivo spočitosti, kar pomeni, da lahko isti učinek dosegamo ob krajšem spanju.

Spanje ima 5 faz. Za kvaliteten spanec sta najbolj pomembni 3. in 4. faza, kar pomeni fazo globokega spanca in fazo REM, v kateri sanjamo. Ker pa veliko ljudi ravno zaradi slabih pogojev spanja globokega spanca ne dosega, se večinoma gibljejo znotraj 1. in 2. faze. To pa seveda pomeni površno spanje, nenehno zbujanje in zjutraj slabo spočitost.

V primeru, da nam kronično primanjkuje kvalitetnega spanca, lahko to vodi do resnih psihičnih in fizičnih bolezni. Od živčnosti, napetosti in glavobolov do obolelosti vratnih mišic, bolečin v hrbtu in krive drže. Nenehno se lahko pojavlja tudi omotičnost.

Zaradi mnogih ugodnih učinkov ajdovih luščin se pogoji spanja izboljšajo in nudijo optimalno izhodišče za  kakovosten počitek in zdravo počutje.

Prekmurje na dlani © Prekmurje na dlani 2007-2018 | Sofura d.o.o |
ponedeljek, 23 april 2018 | 28.si
 nem ang slo