Prekmurje Prekmurje je slovenska, skrajno severovzhodna pokrajina, del države preko reke Mure. Področje delimo na severni gričevnati svet imenovan Goričko ter na Ravensko in Dolinsko, ki sta predela na ravninskem področju Prekmurja. Tam se je nekoč nahajalo Panonsko morje. Posledica tega je tudi rodovitna prst, ki ustvarja ugoden pogoj za kmetovanje. Regija meji na tri države. Sosednje Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško, v njej pa živi nekaj čez 90.000 prebivalcev.

Kmetijstvo danes ne kaže večje perspektive. Posledica dedovanja in preteklega družbeno političnega sistema je namreč razdrobljena lastnina kmetijskih površin. Intenzivno kmetijstvo, ki bi lahko konkuriralo v pridelavi tradicionalnih kultur, je v takšnih pogojih praktično nemogoče razvijati, znanja za butične pridelave pa primanjkuje. Le redki mladi se namreč odločajo za delo na kmetiji in ohranjanje le teh, saj se regija sooča tudi z intenzivnim begom možganov.

Industrija se v regiji ni razvila v večji meri, razen tovarne Mura v Murski Soboti, ki je bila do pred nedavnim tudi največji zaposlovalec. Zaradi slabega upravljanja številnih, politično kadrovanih uprav, je podjetje močno zaostalo primerjaje globalno tekstilno konkurenco in po številnih dokapitalizacijah končalo z delovanjem.

Prekmurje je idilična regija, ki nudi neokrnjeno naravo in mir, ravninski svet za kolesarjenje in številne naravne ter kulturne znamenitosti. Vinogradniški okoliš bogatijo kmečki turizmi in vinotoči, ki ponujajo edinstvene prekmurske dobrote kot so domača prekmurska šunka, bograč in gibanica. Ravno zaradi tega so predvsem nekatere lokalne skupnosti v turizmu zaznale perspektivno gospodarsko panogo za regijo in zato začele vedno več sredstev namenjati razvoju le te. V zadnjem desetletju se je infrastruktura močno izboljšala, prav tako pa storitve. Kulinarika, bivanje in podporne storitve sledijo sodobnim trendom in ponujajo praktično vse, kar si želi sodobni, predvsem aktivni, turist.


Prekmurje na dlani © Prekmurje na dlani 2007-2023 | Sofura d.o.o |