Kulinarika Prekmurje je med drugim znano po svojih edinstvenih kulinaričnih posebnostih, ki ohranjajo svoja stara poimenovanja. Najbolj znani jedi, ki izvirata iz Prekmurja sta prekmurska gibanica in bograč.

Pristna PREKMURSKA GIBANICA je pripravljena iz vlečenega testa ter iz štirih nadevov (makov, skutni, orehov in jabolčni), ki skupaj sestavljajo osem zaporednih plasti in ji tako dajejo specifičen in prepoznaven izgled. Prekmurska gibanica spada med nacionalne kulinarične specialitete, ime pa izvira iz besede »gueba«, ki pomeni guba.

BOGRAČ je golažu podobna jed, sestavljena iz vsaj treh vrst mesa, običajno svinjine, govedine in divjačine, ki jo spremlja krompir, kuhan v golažu in ne posebej. Jed se začini še s čebulo, česnom, papriko in soljo.

Prekmurci zelo radi postrežejo tudi s šunko iz tünke, bujto repo, dödöli ter domačim zabilom (zaseko). Specialiteta je t.i. pajani krüj (opečen kruh), se pravi namaz s česnom in zaseko. Iz prekmurske kuhinje bo zadišalo še po posolankah, zlevankah, retaših (zavitki z različnimi nadevi: jabolka, slive, repa..), langašu, perecih, bosmanih (pogača) in še marsikateri drugi dobroti. V prekmurski kulinarični ponudbi boste vedno našli tudi odlično pripravljene domače marmelade, likerje, žganja ter kvalitetna, predvsem bela, vina. Kot dodatek jedem se največkrat uporabljata bučno olje in ostra paprika.

Za Prekmurje zelo tipična jed je še "BUJTA REPA", ki se tradicionalno pripravlja v času kolin. Ravno iz kolin izhaja del imena "bujta", saj v prekmurščini pomeni "ubita" - zaradi zakola prašiča. Da bi vam to prekmursko dobroto nekoliko približali, vam razkirvamo njen recept. Ker pa jed zahteva tudi ogromno izkušenj in malih skrivnosti velikih prekmurskih mojstrov, vam kljub receptu svetujemo, da se na zares reprezentativno porcijo specialitete oglasite pri nas v Prekmurju.

BUJTA REPA:
Za 4 osebe potrebujete:
- 1 kg kisle repe,
- 700 g mesnatih svinjskih kosti,
- 2 dcl prosene kaše
– biti mora prebrana in oprana,
- 2 žlici masti,
- 2 žlici gladke moke,
- 1 sesekljana čebula,
- 3 stroki strtega česna,
- mleta kumina, lovorjev list, sol, poper, mleta sladka paprika

Mesnate kosti prelijemo z vodo, nakar jih pol ure kuhamo. Medtem dodamo začimbe in kislo repo. Proseno kašo dodamo proti koncu kuhanja. Ko je kaša kuhana, poberemo kosti iz repe ter z njih oberemo meso. Iz masti, čebule in moke pripravimo prežganje. Ob koncu dodamo čebulo, mleto papriko in sesekljani česen, zalijemo z malo vode in kuhamo. S prekuhanim prežganjem zgostimo repo in ji dodamo obrano meso.
Prekmurje na dlani © Prekmurje na dlani 2007-2024 | Sofura d.o.o |