Jezera
1. Bukovniško jezero

Južno od majhnega naselja Bukovnica leži Bukovniško jezero. Gre za umetno jezero, ki je nastalo kot zaščita pred poplavami in ki je obdano z gostimi kostanjevimi in bukovimi gozdovi. Površina jezera je približno 8 ha, povprečno globino jezera ocenjujejo na 2 m, čeprav ponekod sega tudi 5 m globoko. Ribiči so izkoristili stoječo vodo za gojenje rib, v njem pa uspevata tudi ogroženi rastlini žabji šejek in vodni orešek. Jezero in okolica sta zaradi čistega zraka in neokrnjene narave zelo priljubljen kraj za ribolov, sprehode, kolesarjenje, piknike in gobarjenje.
Do jezera se najlažje pride po asfaltirani cesti iz smeri Dobrovnika, kjer so pred jezerom urejena parkirišča. Bukovniško jezero je del Krajinskega parka Goričko in predstavlja eno od vstopnih točk v krajinski park.
Energijske točke
Bioenergetiki in radiestezisti so v okolici jezera odkrili in izmerili 26 zdravilnih mest oz. t.i energetskih točk, ki blagodejno in zdravilno vplivajo na počutje in zdravje ljudi. Zdravilnost povzročajo valovne dolžine energijskih tokov, ki iz zemlje prodirajo na površje. Vsaka točka ima zdravilni učinek na specifične dele telesa in na hibe. Ravno pri izviru studenca Sv. Vida in istoimenske kapelice prodirajo na površje energije, ki zdravilno vplivajo na vid. Vse točke so označene z lesenimi sterbriči, na katerih so številke.
Seznam točk in odpravljanju katerih zdravstvenih težav je namenjena posamezna točka najdete TUKAJ.

2. Jezero Krašči

V bližini vasi Krašči se nahaja jezero, ki je nastalo na potoku Ledava. Jezero Krašči je tako akumulacijsko jezero, ki so ga uredili zaradi nenehnih poprav, ki so uničevale rodovitna tla po celotni ledavski dolini. Leta 1975 so zato v Kraščih zgraditi nasip in zadrževalnik vode, ki obvaruje nižje ležeče kraje pred poplavami. Akumulacija vode v zimsko-spomladanskem obdobju zagotavlja pretok vode poleti in s tem tudi življenje v potoku. Ledavsko jezero meri 1500 m v dolžino in 650 m v širino in je eno izmed večjih jezer v Sloveniji. Ker so ob jezeru urejene ceste in sprehajalne poti je okoliš jezera idealen za sprehode in kolesarjenje. V jezeru se nahaja veliko različnih vrst rib: klen, krap, ščuka, ploščič, mrena, smuč ipd., zato so redni obiskovali jezera tudi ribiči. Na jezeru se zelo domače počutijo tudi race, čaplje, rečni galebi, labodi in še marsikatera druga ptica, saj so jih v bližini našteli kar 25 različnih vrst.
Prekmurje na dlani © Prekmurje na dlani 2007-2022 | Sofura d.o.o |